PORTAL RASMI

1/2
PENGUMUMAN

 

AKTIVITI

01

LAWATAN MUHIBBAH KE NEGERI JOHOR

KERATAN AKHBAR

01

SUKAN SEA KL 2017

BERITA

01

LAWATAN KE PUSAT PEMINDAHAN BANJIR

PENCAPAIAN

5S

EKSA

RENUNGAN

Daripada Shuhaib RA berkata, Rasulullah SAW bersabda : “Amat menakjubkan urusan seorang Mukmin kerana setiap urusannya adalah baik dan itu tidak akan berlaku kepada seorang pun kecuali kepada seorang Mukmin (yang sempurna keimanannya). Jika dia mendapat sesuatu yang mengembirakan dia bersyukur, maka itu adalah kebaikan baginya. Jika dia ditimpa kesusahan dia bersabar, maka itu adalah kebaikan baginya.”

(Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 2999)

 

Pengajaran Hadith :

 

  1. Setiap Mukmin yang sempurna keimanannya akan sentiasa mendapat kebaikan dalam urusannya kerana dia sentiasa bersyukur. Manakala apabila ditimpa kesusahan dia bersabar dengan ujian tersebut kerana dengan kesabaran itu dapat menaikkan kedudukannya serta dianugerahkan pahala tanpa batasan daripada Allah SWT.

  2. Seseorang yang tidak beriman akan ditimpa musibah kerana hatinya sentiasa keluh kesah, jiwa yang selalu meronta dan terseksa. Hati sentiasa dipenuhi perasaan hasad dengki, kemarahan dan memberontak. Tidak redha walaupun telah banyak diberikan pelbagai nikmat kerana dia tidak bersabar di atas musibah tersebut.

  3. Pentingnya sifat syukur apabila seseorang mendapat kebaikan dan bersabar apabila ditimpa musibah kerana ianya menjadikan seseorang itu sebenar-benar Mukmin tetapi amatlah sedikit dalam kalangan hamba yang diberikan  dua sifat ini. Justeru, taufik dan hidayah Allah SWT amat diperlukan untuk meraih anugerah ini kerana sifat syukur dan sabar itu adalah sebaik-baik nikmat.

 

Sumber rujukan :

 

1. Kitab Sahih Muslim

2. Kitab Nuzhatul Muttaqin Syarh Riyaadus Salihin Li an-Nawawi

3. JAKIM

CAPAIAN KAKITANGAN

HUBUNGI KAMI / CONTACT US

PEJABAT KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA SULTAN TERENGGANU

OFFICE OF HIS ROYAL HIGHNESS THE SULTAN OF TERENGGANU

Istana Syarqiyyah

20500 Kuala Terengganu

Terengganu Darul Iman

Telefon/Phone : +609-621 6000

Faks/Fax            : +609-621 6116

Hakcipta Terpelihara © 2020 Pejabat KDYMM Sultan Terengganu. Paparan terbaik dalam Google Chrome, Mozilla Firefox. Resolusi 1024 x 768

Copyright © 2020 Office of HRH The Sultan of Terengganu. Best viewed using Google Chrome, Mozilla Firefox. Resolution 1024 x 768

Terma Penggunaan | Dasar Keselamatan | Penafian dan Dasar Privasi |

Jumlah Pengunjung/Hit Counter

Tarikh Kemaskini / Last Update : 30/01/2021